Ο ρόλος των γυναικών στον χώρο των Logistics: Τάσεις και ευκαιρίες
Γυναίκα οδηγός φορτηγού. Γυναίκα χειριστής κλαρκ. Γυναίκα αποθηκάριος. Γυναίκα δρομολογητής.
Αυτές είναι τέσσερις ασυνήθιστες εικόνες που μοιάζουν “παράταιρες” στο μυαλό του θεατή. Ασυνήθιστες γιατί η κοινωνία μας -δυστυχώς- δομείται πάνω σε στερεότυπα, όπως το ίδιο κάνει η γλώσσα. Για πολλά επαγγέλματα, όπως και για τα παραπάνω, δεν υπάρχει θηλυκό γένος.
Το ίδιο συμβαίνει και στον κλάδο των logistics που συνεχίζει να διέπεται από την αντίληψη ότι όλες οι εργασίες που έχουν να κάνουν με τη σωματική εργασία, τη μετακίνηση, την οδήγηση, την ανύψωση – είναι ανδρικές εργασίες.
Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Οι νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική έχουν αυτοματοποιήσει πολλές χειρωνακτικές εργασίες δίνοντας την ευκαιρία σε πολλές γυναίκες να μπουν σε έναν -μέχρι πρότινος- ανδροκρατούμενο χώρο.
Ταυτόχρονα η πανδημία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη στροφή υπέρ των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, καθώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού και η κρισιμότητα των αποστολών κατά τη διάρκεια της πανδημίας ώθησαν τις εταιρείες logistics να αυξήσουν το ποσοστό προσλήψεων.
Οι γυναίκες σήμερα αφήνουν το στίγμα τους στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους σε αυτόν τον τομέα και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των εργοδοτών. Έχουν αυξημένη παρουσία σε θέσεις διοίκησης, καθώς η εξειδίκευσή τους, η ικανότητά τους να διαχειρίζονται πολύπλοκες καταστάσεις και η ικανότητά τους να προβαίνουν σε στρατηγικές αποφάσεις τις καθιστούν ιδανικές για C-Level θέσεις.
Σήμερα η ακριβής κατανομή των γυναικών σε συγκεκριμένους ρόλους στα logistics στην Ελλάδα διαφέρει ανάλογα με την εταιρεία και τον τομέα δραστηριότητας. Οι γυναίκες μπορεί να εργάζονται ως διοικητικά στελέχη, αποθηκάριοι, διαχειριστές αλυσίδας εφοδιασμού, δρομολογητές, οδηγοί φορτηγών ή και σε άλλες θέσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Συνολικά, η συμμετοχή και η πρόοδος των γυναικών στον κλάδο εξακολουθεί να είναι ένας τομέας με περιθώριο ανάπτυξης και βελτίωσης. Οι προσπάθειες για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της γυναικείας συμμετοχής στον τομέα είναι σημαντικές για την ανάπτυξη των Logistics στην Ελλάδα, καθώς με την είσοδο ολοένα και περισσότερων γυναικών ο τομέας αποκτά ποικιλία, δυναμικότητα και καινοτομία. Οι γυναίκες προσδίδουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στον εργασιακό χώρο όπως η ενσυναίσθηση, η προσοχή στη λεπτομέρεια, η προσαρμοστικότητα στις αλλαγές, το multitasking τα οποία συνδυαστικά με τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν οι άνδρες δύναται να οικοδομήσουν άρτιες ομάδες εργασίας.
Η εποχή αλλάζει όμως μένουν πολλά να γίνουν ακόμα. Χρειάζεται συντονισμένη δράση με στόχο την περαιτέρω εκπαίδευσή τους σε διάφορους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας με προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης ώστε να ενισχυθούν οι δεξιότητες των γυναικών, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και μέριμνα για τον εμπλουτισμό του επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία.
Παράλληλα, χρειάζονται δράσεις ενίσχυση της δικτύωσης των γυναικών που θέλουν να εισέλθουν σε αυτό τον τομέα, webinars αλλά και δράσεις mentoring από opinion leaders του χώρου και όχι μόνο. Τέλος, πρέπει να ενισχυθεί και ο τομέας της έρευνας πάνω στη θέση και το ρόλο των γυναικών στη εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα, ώστε να καταγραφούν οι τάσεις, τα προβλήματα και να προταθούν λύσεις ώστε οι γυναίκες συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να αποκτούν ηγετικούς- και όχι μόνο ρόλους- στο μέλλον.
Άρθρο της κα Μπίτσιου στο περιοδικό Industry –> https://www.synergy-logistics.gr/wp-content/uploads/2023/08/gynaikes-kai-logistics.pdf